Medische pedicure

Knokke-Heist - Medische pedicureVoetproblemen? Dan bent u bij ons aan het juiste adres. Hieronder vindt u alvast wat meer informatie over typische voetproblemen, de oorzaken ervan en enkele tips van onze medische pedicure. Hebt u vragen of wenst u een afspraak te maken? Neem dan contact op via de contactpagina. Wij helpen u dan graag verder.

Eelt (hyperkeratose)

Eelt ontstaat door overmatige druk en wrijving.
De huid vormt als een soort verdedigingsmechanisme een natuurlijke huidlaagverdikking.

Mogelijke oorzaken:

 • onaangepast schoeisel
 • teen- of voetafwijking
 • druk van binnenuit: overgewicht, doorzakking voorvoet of hielspoor
 • magere voeten
 • erfelijke aanleg die in grote mate de stand van de botjes onderling bepaalt en hoe de voeten het lichaam dragen.

Behandeling aanbevolen door de medische pedicure:

Een gewone of dikke laag eelt kan een branderig gevoel geven onder de bal van de voet en/of onder de hiel. Deze laag kan in enkele jaren of zelfs in een paar weken worden opgebouwd. Het is deze eeltlaag die de medische pedicure zal verwijderen, totdat de opperhuid weer beweeglijk wordt. De fysiologische eeltlaag blijft echter gedeeltelijk aanwezig gezien deze noodzakelijk is als bescherming. U kunt ook zelf na een heet bad de verweekte eeltlaag wegschuren en zo in de meeste gevallen eelt voorkomen.

Blaren

Blaren zijn een gevolg van aanhoudende druk of wrijving. Dit kan ontstaan door naden van sokken of door wrijving tussen huid, sokken en/of schoenen of door schoenen die te ruim zijn of drukplaatsen veroorzaken. Als gevolg hiervan ontstaat er een verhoogde gevoeligheid en daarna een blaar. Het is een opeenhoping van lichaamsvocht of bloed tussen de twee buitenste huidlagen. Hierdoor komt de huid plaatselijk los van de onderlaag. Dit losgekomen huiddeel zal afsterven en vervangen worden door nieuwe huid.

Behandeling aanbevolen door de medische pedicure:

Was uw voeten. Vochtblaren mogen met een steriele naald worden doorgeprikt. Bij bloedblaren is dit niet aan te raden gezien het gevaar voor ontsteking. Men moet de blaar op twee punten doorprikken. Alleen de bovenhuid wordt doorprikt en niet de onderliggende huid, dit om bloeden te voorkomen. Zorg dat u het vocht met een schone zakdoek of steriel gaasje door het gaatje uit de blaar drukt. Het is niet aan te raden om het losliggende velletje weg te knippen vanwege mogelijke infecties. Daarna de wonde ontsmetten en afdekken met een beschermend verbandje, huidvervangende pleister of leukoplast (geen gewone pleister). De medische pedicure is het gewend om deze verzorging tot een gezond einde te brengen.

Wratten

Een wrat is een besmettelijke virale infectie, vooral als uw lichaam niet voldoende afweerstoffen bevat tegen dit virus. Deze virussen zijn talrijk aanwezig in vochtige milieus en dringen ook makkelijker in een vochtige huid, omdat de poriën dan openstaan. Directe besmetting is mogelijk via de huid door blootsvoets te lopen. De tijd die verloopt tussen een besmetting en het ontstaan van een wrat kan 3 tot 6 maanden of zelfs langer bedragen. Wratten zijn goedaardige gevasculeerde woekeringen veroorzaakt door het ‘papiloma virus humana’. Eerst verschijnt een klein blaasje op de huid, daarna krijgt het blaasje een bloemkoolachtige structuur. Verwijde haarvaatjes zijn te zien als rode vlekjes in de wrat. Als het letsel gaat verdwijnen, ziet men donkerbruine of zwarte puntjes te wijten aan extreme klontervorming.

Behandeling aanbevolen door de medische pedicure:

Normaal verdwijnt een wrat spontaan na 8 maanden. De meeste verdwijnen echter binnen 1 à 2 jaar omdat het lichaam dan voldoende afweerstoffen heeft gevormd tegen het virus.

Hardnekkige wratten kunnen worden behandeld:

 • met een speciale zalf (Verus)
 • wegsnijden of uitlepelen door een dokter
 • met een chemische pakking: het aanbrengen van een hoge concentratie chemische stoffen onder de vorm van een vloeistof of een pasta
 • cryochirurgie of bevriezing (vloeibare stikstof)
 • elektrische cauterisatie of wegbranden met elektrische stroom (onder lokale verdoving of volledige narcose)
 • kleurenpunctuur: lichtbehandeling

Kloven

Kloven zijn barsten in huid of eelt. Ze zijn pijnlijk en kunnen opengaan waardoor er een wond ontstaat. In dat geval is de kans op ontsteking groot.

Oorzaken:

 • een transpirerende huid
 • extreem droge huid
 • eelt

Behandeling aanbevolen door de medische pedicure:

 • kloven door transpirerende huid: draag katoenen of wollen sokken, zeker geen nylon. Koop schoenen die ventileren. Droog voeten vooral tussen de tenen goed af. Loop thuis met open schoenen. Overmatige transpiratie kan ook worden veroorzaakt door een verkeerde stand van de voet.
 • kloven door extreem droge huid: draag zo vaak mogelijk sokken. Smeer iedere dag de voeten in met vaseline of vette zalf. Was de voeten zo min mogelijk met zeep.
 • Kloven door eelt: zorg dat de eelt niet te dik wordt. Houd de huid (eelt) soepel met een crème.

Laat de medische pedicure de verzorging uitvoeren om infectie te voorkomen.

Schimmelnagel

Schimmelnagels zijn teen- of vingernagels die met een schimmel geïnfecteerd zijn. Meestal begint deze infectie aan de nagelranden die daardoor bruingrijs, geelbruin of soms zelfs groen (gistinfectie) van kleur worden. De nagelplaat wordt dik, brokkelig en broos. In een later stadium laat ze zelfs geheel of gedeeltelijk los. Dit is hinderlijk en pijnlijk. De meest voorkomende infectiebronnen zijn het zwembad, gemeenschappelijke douches en sauna. Ook een vochtige huid, nauwe schoenen en wassen met teveel zeep kunnen deze infectie stimuleren. Een schimmelnagel is vaak ook het gevolg van een voetschimmel, slechte voethygiëne of een beschadigde nagel.

Behandeling aanbevolen door de medische pedicure:

De behandeling is zeer moeilijk omdat de schimmel 2 keer zo vlug aanvalt als de nagel groeit. De schimmelnagel moet zorgvuldig worden behandeld met schimmeldodende producten, zoals Daktarin, Forti, Digitus. Bij een vergevorderd stadium dient een arts te worden geraadpleegd en zal de schimmel met orale medicatie worden bestreden. De schimmelnagel is GEEN kalknagel. Deze laatste kan wel een bron voor een schimmelnagel zijn.

Kalknagel

Een kalknagel is een opeenstapeling van meerdere hoornlagen, dus een sterk verdikte nagel met een geelbruine verkleuring. Deze nagel is niet meer doorzichtig en soms gaat de verhoornde nagelplaat ook nog afwijken van de groeirichting in de vorm van een klauw. Soms komen in de lengte van de nagel strepen en ribbels voor.

Oorzaken:

 • trauma ten gevolge van een harde klap of stoot
 • huidziekten
 • verkeerde stand van de teen
 • hormonale storing, bv. menopauze
 • voedingsstoornis
 • slechte bloedsomloop
 • ouderdom

Indien de kalknagel niet goed wordt geknipt, zal hij door de druk van de schoen verkeerd groeien.

Behandeling aanbevolen door de medische pedicure:

De medische pedicure zal de nagel verdunnen en tot zijn normale vorm brengen om de druk te verminderen. Deze behandeling moet regelmatig worden herhaald.

Voetschimmel - tinea pedis (zwemmerseczeem, atleetvoet)

Een voetschimmel is een huidinfectie veroorzaakt door schimmels die de hoornlaag van de opperhuid aantasten. Men ziet vooral witte schilfervorming en soms pijnlijke kloofvorming. Vooral de ruimte tussen de 4de en 5de teen is vaak aangetast. Het letsel kan zich uitbreiden naar de onder- en bovenkant van de tenen en zelfs naar de hele voetzool. De persoon klaagt over jeuk en een onaangename geur. Dit laatste kan worden veroorzaakt door een bacterie.

Voetschimmels gedijen het best in een warme en vochtige omgeving zoals zwembaden, sauna's, gemeenschappelijke doucheruimten en badkamers. Transpirerende voeten, slecht ventilerende schoenen bevorderen de schimmelgroei. Mensen zijn in principe voortdurend in contact met besmettelijke schimmels, alleen is de één er gevoeliger voor dan de ander. Bijkomende factoren bevorderen echter de infectie, zoals een verminderde weerstand, doorbloedingsstoornissen, beschadigde huid of nagel, hormonale disbalans, gebrekkige voeding, stress, huisdieren die de bron van de infectie kunnen zijn, sokken die op een te lage temperatuur worden gewassen, voetafwijkingen. De voetschimmel kan zich manifesteren als een witte schilfering, jeukende blaasjes, roodheid en schilfering van de voetzolen en voetranden, gele verkleuring en brokkelig worden van de nagels.

Behandeling aanbevolen door de medische pedicure:

Behandeling met een schimmeldodend en groeiremmend middel. Tevens dient er aandacht te worden gegeven aan het schoeisel en de sokken. Bij chronische infectie dient een arts te worden geraadpleegd.

Likdoorns (of eeltpitten, of eksterogen)

Als gevolg van grote plaatselijke druk of wrijvingen ontstaat er eelt. Wanneer er op één plaats de druk of wrijving extra hoog is, ontstaat er meer eelt dat naar binnen wordt gedrukt. Een likdoorn is dus eelt die naar binnen groeit.

 • Een harde likdoorn is een verharde, naar binnen gegroeide likdoorn in de vorm van een kegeltje. Als kenmerken zien we kleine kernen liggen in een eeltplek. Deze zijn glazig met een vuilgele kleur. Komen voor ter hoogte van de toppen van de tenen, tussen de teenkootjes en op de voetzolen ter hoogte van de koppen van de middenvoetbeentjes en ter hoogte van het gewricht van de grote teen.
 • Een zachte (weke of interdigitale) likdoorn of eksteroog komt voor tussen de tenen. We zien een kern die bijna geheel of gedeeltelijk ringvormig is en de huid binnen de ring is zeer dun. De oorzaak is het resultaat van het kneden van de huid tussen twee botuitsteeksels. Deze verweking is te wijten aan de nauwe aaneensluiting van de tenen waardoor het transpiratievocht niet kan verdampen. De medische pedicure zal de likdoorn weghalen en het teengewrichtje trachten drukvrij te leggen.
 • Een vasculaire likdoorn is een vergevorderde likdoorn die reeds lange tijd aanwezig is. Hierin zijn kleine bloedvaatjes zichtbaar en het bloedt zeer gemakkelijk bij de verzorging. Druk ontlasten is zeer belangrijk.
 • Een neurovasculaire likdoorn is een vergevorderde likdoorn die reeds lang aanwezig is en waarbij bloedvaatjes en zenuwtjes zichtbaar (dunne lusjes) en voelbaar worden. Daar waar de zenuwuiteinden zich bevinden, kunnen er gele vlekjes en streepjes te zien zijn. Deze plekjes zijn zeer gevoelig en pijnlijk.
 • Een sub-unguale likdoorn is een kleine likdoorn onder de nagelplaat die pijnlijk is bij druk. De medische pedicure dient een deel van de nagelplaat te verwijderen om vervolgens de likdoorn er uit te snijden.
 • Een peri-unguale likdoorn is een kleine, weke likdoorn die zich nestelt in de kleine nagelplooi. Doordat hij sterk is vergroeid met de nagelplooi is de verzorging pijnlijk. Deze likdoorn wordt vaak veroorzaakt door het verkeerd knippen van de nagels en wordt dikwijls verward met een ingegroeide nagel.
 • Een zaadlikdoorn of giestkorrel is een bijzondere likdoorn omdat deze zonder druk of wrijving ontstaat. Hij is niet pijnlijk en lijkt op een kleine graankorrel die diep in de huid is verzonken en vertoont geen oppervlakkige verharding.

Behandeling aanbevolen door de medische pedicure:

Likdoorns zijn trouwe jongens. U haalt ze weg en enkele weken later zijn ze er weer. Daarom is het van groot belang om de oorzaak te achterhalen. De meest voorkomende oorzaak kan slecht passend schoeisel zijn. Naast het weghalen van de likdoorn door de medische pedicure is een goed schoenadvies vaak al voldoende.

Diabetesvoet

Een diabetesvoet is een verscheidenheid van voetafwijkingen die ontstaan ten gevolge van vaatafwijkingen, zenuwaandoeningen en beperkte gewrichtsbeweeglijkheid en die meestal in combinatie voorkomen bij mensen met diabetes.

 • neuropathie of zenuwbeschadiging: bij deze stoornis kunnen na verloop van tijd de zenuwen de prikkels niet meer goed door het lichaam sturen. Er kunnen klachten ontstaan zoals tintelingen, doffe of brandende pijn en later soms spierkrachtverlies in armen en benen.
 • vaatproblemen of angiopathie: angiopathie betekent een verminderde doorbloeding van de benen en voeten. Kenmerken hiervan zijn het koud, glad, haarloos worden van de voet met een bleek- tot blauwpaarse verkleuring.
 • beperkte gewrichtsbeweeglijkheid of Limited Joint Mobility: is een verminderde gewrichtsmobiliteit of gewrichtsstijfheid. De voet verliest een groot deel van zijn mobiliteit en vooral zijn vermogen om zich aan te passen aan allerlei omstandigheden en ondergronden. De soepele voet wordt stijf.

Behandeling aanbevolen door de medische pedicure:

Een regelmatige inspectie en verzorging van de voeten is bij diabetes van kapitaal belang.

Thuisverpleging De Zorgkade     Veerle Plasschaert      Kragendijk 145      8300   -   Knokke-Heist      België       Ligging
Tel : 050 60 46 19     Gsm : 0475 42 55 29      info@thuiszorg.be    veerle.plasschaert@telenet.be      BTW BE 0438 293 213